Want laat ik met het slechte nieuws beginnen: 92% van de goede voornemens sneuvelen toch.

Fijn hè, dat je in ieder geval niet alleen bent als dit ook voor jou geldt?

Ik heb ze zelf ook heel vaak gemaakt. Maar sinds ik aan den lijve ondervind wat er écht voor nodig is om doelstellingen te maken (en te halen) weet ik wel beter.

Want het enthousiasme van het ‘schone lei’-gevoel verdwijnt al snel, en oude gewoonten komen er weer voor in de plaats. Tenminste, als we geen betekenisvolle motivatie koppelen aan wat eigenlijk gewoon een willekeurige datum op de kalender is.

Grootste plannen voor 2019? Dingen die je wil bereiken of veranderen?

Ik heb 10 tips, inzichten en handvatten voor je.

goede voornemens
  • Save

1. Neem je motivatie onder de loep

Als je goede voornemens in het verleden zijn mislukt, was het waarschijnlijk omdat je niet genoeg reden had om te veranderen.

Luister maar eens wat Jan Geurtz hierover te zeggen had toen ik hem in mijn podcast vroeg waarom het loslaten van oude patronen zo lastig is. Zijn antwoord: “de pijn is dan gewoon niet groot genoeg”.

Mensen veranderen omdat ze af willen van iets dat lijden/ongemak veroorzaakt en streven naar meer plezier/geluk. Niet omdat het een bijvoorbeeld bepaalde datum (zoals 1 januari) is.

2. Kies een andere datum

Vraag jezelf af “Zou ik nog steeds dit doel kiezen als het 30 december, of 15 april, of 9 juli zou zijn?

Ik weet zeker dat jij in het verleden grote, positieve aanpassingen in je leven hebt gemaakt, die niet afhankelijk waren van een bepaalde dag of tijdstip.

Start dus op elke willekeurige datum (de volgende FitFood30 start bijvoorbeeld op 4 februari) of beter nog, start NU als je jezelf ervan overtuigd hebt dat jouw doel belangrijk genoeg is.

3. Vier je successen

Je al één, twee of 4 weken aan een bepaald doel gehouden? Die belangrijke offerte getekend. Of die eerste kilo afgevallen? Vier al je succesmomentjes. Hoe klein ook. Ons beloningsysteem is oeroud. En oersterk.

Ik heb een lijstje met ‘loot’ opties in mijn telefoon staan. Dingen die ik mezelf gun als ik mijlpalen heb gehaald. Van sauna bezoek tot nieuwe kleding of leuke gadgets.

4. Reflecteerop het afgelopen jaar

Wat ging er goed? Wat kon beter? De kalender begint misschien opnieuw, maar jij niet. Bekijk je ontwikkelingen, stuur bij waar nodig en geef dubbel gas op wat goed ging.

5. Maak een vision board

Het meest krachtige tool om je dromen, doelen en ambities te realiseren! Ik schreef er bijvoorbeeld dit artikel over.

6. Hou een dagboek bij

En een habit tracker. Journaling is hip. En met reden. Plannen maken, maar ook terug kijken naar wat je allemaal gedaan hebt geeft ruimte in je hoofd en motivatie. Luister maar eens wat Tanja de Bie-van Leeuwen erover te zeggen had in deze aflevering.

7. Werk volgens een bepaald systeem

Uitspraken als “Leef je mooiste leven” zijn natuurlijk inspirerend. Maar hoé dan? Een nieuwe lifestyle of andere businessplannen vereisen niet alleen inspiratie, maar ook een manier van werken.

Ik doe dit persoonlijk al 2 jaar volgens het XII Waves protocol, en ik hoef je (denk ik) niet te vertellen wat dit voor me gedaan heeft 😉 Ik realiseer alles wat ik voor mezelf bedenk!

8. Hou je doelen in het zicht en visualiseer dagelijks

Ik spreek dagelijks mijn doelen uit en kijk regelmatig op mijn vision board. Ik raad je aan om hetzelfde te doen en je te verbazen over het resultaat.

9. Blijf bij jezelf

Laat je niet gek maken door andermans voornemens. Leuk al die challenges die in het nieuwe jaar starten. Gebruik ze vooral als stok achter de deur voor je eigen doelstellingen. Bespaar jezelf de teleurstelling door nergens in te stappen waar je eigenlijk toch niet gemotiveerd voor bent. Het is jouw leven, niet dat van je collega of vriendin.

10. Focus je op (dagelijks) gedrag en niet op de uitkomst

Misschien nog wel de belangrijkste tip. Maak doelstellingen over gedrag. Bijvoorbeeld elke maaltijd volwaardig. Of maximaal drie eetmomenten per dag. En niet over de uitkomst: 68 kilo op de weegschaal.

Ik hoop dat ik je heb kunnen inspireren om ook jouw dromen, doelen en ambities waar te gaan maken in 2019!

Liefs, Sjanett

PS. Neem contact met me op over lifecrafting als je denk dat ik je wat kan leren (en dat kan ik).


Also published on Medium.

Sjanett de Geus, MSc

Author Sjanett de Geus, MSc

Sjanett is directeur van Twelve Waves, host van de Transformatie Podcast en wereldkampioen kettlebellsport. Ze vertaalt haar gedragswetenschappelijke achtergrond en fascinatie voor spiritualiteit en persoonlijke groei naar buitengewone masterclasses en trainingen over lifecrafting en mindgame. Niet heel gek, gezien ze ooit "het toonbeeld van sociale mobiliteit” is genoemd en ze laat zien dat succesvol zijn en buiten de lijntjes kleuren uitstekend samengaan.

More posts by Sjanett de Geus, MSc

Laat een reactie achter:

Share via
Copy link
Powered by Social Snap