Veel mensen maken gebruik van een to-do-list om hun dag en de belangrijkste taken te rangschikken. Iedereen die XII Waves Online of een van onze trainingen heeft gevolgd werkt met de nog effectievere Masterlist en Hitlist.

Maar een nog belangrijker lijstje is is jouw NOT-TO-DO-LIST. Want ik weet zeker dat jij een aantal gewoonten hebt ontwikkeld die je verder brengen van je gewenste uitkomsten, in plaats van sneller succes. 

In deze post vind je 9 gewoonten waarvan we vinden dat professionals en entrepreneurs ze niet meer zouden moeten doen, de not-to-do-list dus. 

1. Anonieme beller? Niet opnemen

Laat je niet overrompelen of anderen jouw aandacht en focus bepalen. Ongewenste onderbrekingen van onbekende nummers leiden af en eerlijk is eerlijk, meestal zijn het toch koude acquisitie belletjes waar niemand op zit te wachten. Laat deze oproepen gewoon direct naar voicemail gaan, mocht ze belangrijk zijn dan kan je deze mensen altijd nog terugbellen.

2. Start en eindig je dag niet met je mail

Als je je dag start met het lezen van je mail dan is er een grote kans dat daar allemaal to-do’s van andere mensen in staan. Mailtjes vragen 99% van de tijd werk van mij, voor iemand anders zijn doelen. Ik besteed mijn meest creatieve en productieve moment van de dag altijd aan mijn eigen Roadmap projecten, niet aan die van iemand anders.

3. Zeg geen meetings toe zonder duidelijke agenda

Als je een afpraak of telefoontje hebt staan zonder een duidelijk gedefinieerde gewenste uitkomst en zonder vooraf bepaalde onderwerpen of vragen die je wilt bespreken, vraag deze punten dan eerst op. Zo kan je je beter voorbereiden en maak je optimaal gebruik van ieders tijd. Een kopje koffie “om te kijken wat we voor elkaar kunnen betekenen“, kan waardevol zijn, maar zie ik eerder als netwerkmomenten en zeg ik enkel toe als ik daar directe aanleiding toe zie.

4. Beperk ‘ouwehoeren’

Connectie maken en interesse in je gesprekspartner tonen is belangrijk. Maar ben niet bang om in te breken als iemand te veel uitweidt of een verhaal begint over iets onbelangrijks. Houdt het compact. Een belangrijk onderdeel van productiviteit is GTP: Getting To the Point.

5. Check je email niet constant

Staat jouw email client de hele dag open? Krijg jij notificaties van nieuwe mailtjes op je telefoon? Of erger nog je horloge? Stop daarmee! Open je mail slechts op bepaalde momenten per dag, bijvoorbeeld laat in de ochtend, middag en begin avond. Dit zorgt ervoor dat je meer focus heb op jouw prioriteiten.

6. Minimaliseer contact met high-maintenance-low-profit klanten

Er is geen robuuste weg naar succes, maar de makkelijkste manier om te falen is het proberen om iedereen tevreden te houden. Doe als volgt een 80/20 analyse van jouw klantenbestand.

Bekijk op twee manieren jouw klanten:

  • welke 20% produceert 80% van mijn winst en
  • welke 20% verbruikt 80% van mijn tijd?

Zet dan de luidste, meest disruptieve en minst productieve klanten op de automatische piloot door ze een melding te geven van de verandering in jouw bedrijfsbeleid. Stuur ze een e-mail met nieuw opgestelde regels als opsommingsteken, denk hierbij aan dingen zoals; aantal toegestane telefoongesprekken, responstijd per e-mail, minimale bestelling/afname, enz. Bied eventueel aan om ze naar een andere leverancier te verwijzen binnen jouw netwerk als ze niet met jouw nieuwe beleid kunnen instemmen.

7. Los drukte niet op door extra te werken – stel prioriteiten

Als je geen prioriteiten stelt, lijkt alles urgent en belangrijk. Als je voor elke dag de belangrijkste taak definieert, lijkt bijna niets urgent of belangrijk. Vaak is het gewoon een kwestie van kleine dingen laten gebeuren (laat terugbellen en verontschuldigen, een kleine vergoeding betalen, een onredelijke klant verliezen, enz.) Om de grote belangrijke dingen gedaan te krijgen. Het antwoord op overweldigen is niet meer draaien – of meer doen – het definieert de paar dingen die je bedrijf en leven echt fundamenteel kunnen veranderen.

8. Houd je smartphone niet 24/7 bij de hand

Neem minimaal een dag vrij van digitale prikkels per week. Schakel ze uit of, nog beter, laat ze in de auto liggen. Hierdoor zal je veel meer rust in je hoofd ervaren omdat je niet constant geprikkeld kan worden door digitale prikkels.

Tegenwoordig is het hip om te focussen op Getting Things Done (wat ook erg positief is), maar het is alleen maar mogelijk als we ons goed kunnen focussen op de taken die we moeten doen. Als je het lastig vindt om te bepalen welke dingen er gedaan moeten worden, focus dan op de dingen wat je niet wilt doen.

9. Verwacht niet dat werk een leegte opvult

Werken is niet jouw hele leven. Je collega’s/medewerkers/klanten mogen niet je enige vrienden zijn. Plan jouw persoonlijke leven in en verdedig deze tijd, zie het als je eigen heiligdom.

Stop met tegen jezelf te zeggen “Ik doe dit wel gewoon in het weekend“. Bekijk de wet van Parkinson in 4 Hour Work Week en dwing jezelf om de zeldzame kritieke taken te identificeren die het meest bijdragen aan jouw inkomen en plan ze in met zeer korte en duidelijke deadlines. Zo houdt je jouw productiviteit per uur hoog. Focus, krijg de kritische paar gedaan, en krijg ze de deur uit. Het hele weekend e-mailen is geen manier om de weinige tijd die je op deze planeet hebt door te brengen.

Bereik meer met minder

Socrates was de mentor van Plato,
Plato was de mentor van Aristoteles,
Aristoteles was de mentor van Alexander de Grote.

Heb jij een mentor in jouw leven? Nog niet?

Als je succesvolle mensen bestudeert, zul je merken dat ze één ding gemeen hebben: ze hadden allen een mentor. Ze begrepen allen het belang van een mentor, een bedrijfscoach, iemand met meer ervaring, iemand die al in een positie in het leven zit die jij in de toekomst wilt zijn. Denk nu eens over het volgende na: als je jouw huidige plek in je leven zou moeten rangschikken op een schaal van 1-10. Wat zou jij jezelf als cijfer geven?

Stel je geeft jezelf een 8, waarom dan niet lager?
Wat moet er volgens jou veranderen om er een 10 van te maken?

Met deze 2 vragen, heb je waarschijnlijk al anders naar jezelf gekeken als dat je voorheen deed. Nu zal die 10 misschien nog niet met hele concrete actiespunten scherp in je vizier staan. Maar laten wij samen daar eens werk van gaan maken! Ik vindt namelijk NIETS op deze aardbol leuker dan om mensen te helpen hun mooiste leven te schetsen en het daadwerkelijk in uitvoering te brengen. Dit doe ik door het XII Waves online programma, hiermee heb je niet alleen de wijsheid en kennis van honderden mentoren gebundeld in 1 digitaal pakket. Je hebt ook een sneltreinticket naar succes aangezien we jou gaan leren hoe je gestructureerd jouw levensdromen gaat behalen. Zoals hierboven ook al stond beschreven, is het niet belangrijk hoeveel je doet, maar wat je doet. Daarom is het belangrijk om slimme keuzes te maken in hoe je je tijd uitgeeft.

Hoe ziet dat er dan uit? XII Waves is volledig online, en kun je direct zelfstandig mee beginnen. In 42 actiegerichte stappen gevuld met informatieve video’s en opdrachten leren we jouw doelen concretiseren, te prioriteren, zo efficiënt mogelijke in te plannen en daadwerkelijk uit te voeren.

Wil jij jouw leven, jouw geluk en jouw resultaten vergroten? Meld je dan nu aan voor XII Waves Online.

‘’A not-to-do list is probably more crucial to your success then a to-do list. This powerful success habit will open up time and bring you clarity on a new level. Once you have your not-to-do list crafted, here is an extra bonus step. Next to each item on the list, write one of five things:
Eliminate - Automate - Outsource - Delegate - Replace’’

Dean Graziosi

Inspiratie voor deze post vonden we in deze blog van Tim Ferris.


Also published on Medium.

Sjanett de Geus, MSc

Author Sjanett de Geus, MSc

Sjanett is directeur van Twelve Waves, host van de Transformatie Podcast en wereldkampioen kettlebellsport. Ze vertaalt haar gedragswetenschappelijke achtergrond en fascinatie voor spiritualiteit en persoonlijke groei naar buitengewone masterclasses en trainingen over lifecrafting en mindgame. Niet heel gek, gezien ze ooit "het toonbeeld van sociale mobiliteit” is genoemd en ze laat zien dat succesvol zijn en buiten de lijntjes kleuren uitstekend samengaan.

More posts by Sjanett de Geus, MSc

Laat een reactie achter:

Share via
Copy link
Powered by Social Snap